Dyrene i Husdyrparken

Kalver

Kalver

Telemarksku

For tiden har vi ingen kalver. Vi får nye kalver etter påske.

Vi holder Telemarkskyr hele året unntatt de første månedene av året. Den er en av Norges eldste raser. Telemarksfeet ble definert som egen rase i 1856 og fikk høy anseelse som melkekyr på slutten av 1800-tallet og langt utover på 1900-tallet. Både kuer og okser har horn. Klikk på bildet for å lese mer om kuene våre.

Griser

Griser

Canadisk og Nordisk minigris

Grisene våre heter Champis, Bjarte og Bob. De er kloke, renslige og rolige dyr med mange lyder som betyr ulike ting. Griser liker å sove mykt og varmt. De har en egen grisebinge der de graver seg ned i ren halm og myke tepper. Om dagen rusler de rundt og leter etter mat, graver i jorda med nesen og sover middagslur.

Ender

Ender

Pekingand

Pekingendene våre er en fin flokk hvite ender med oransje nebb og svømmeføtter. De er snille og morsomme, alltid på farten etter vann eller noe å småspise fra bakken. Pekingender sies å være inspirasjonen til Walt Disney da han tegnet Donald Duck. De elsker å svømme i dammen eller i det lille bassenget.

Høns

Høns

Brun og hvit italiener, Jærhøns, Islands høns og Paduan høns

Hønseflokken vår bor i hønsehuset der de har alt de trenger av mat, vann, skjellsand, rugekasser, vaglepinner og ly for natten. Om dagen er de ute og leter etter mat, spankulerer rundt eller hviler. Har du sett høns ta sandbad? Da renser de fjærene sine og gnir seg ned i tørr, fin jord eller sand. Vi har haner og høner av ulike raser; brun og hvit italiener, Jærhøns, Islands høns og Paduan høns. Vet du hvor mange egg en høne kan legge på en dag?

Kaniner

Kaniner

Belgisk harekanin

I Husdyrparken har vi kaninbur både ute og inne. Begge er store nok til at kaninene kan øve på å løpe fort og de har gjemmesteder. Kaniner liker å grave seg ned eller sove og hvile i små huler. Da føler de seg trygge. Kaninene våre er stort sett sosiale og trygge på folk, men vær alltid rolig og sett deg ned når du skal hilse på kaniner. Du skal aldri løfte på en kanin, men se om den vil hoppe opp i fanget ditt når du sitter ned.

Sauer

Sauer

Gammalnorsk spælsau

Hils på væren og alle søyene våre. Saueflokken består av 10-20 dyr, avhenging av når på året vi teller dem. Lammene kommer på våren, ved påsketider. Da kryr det av søte små lam, men de voksen sauene er store og fulle av tykk, brun ull. Vi klipper sauene to ganger om året. Rasen har horn og kort hale.

Gjess

Gjess

Smålensgås og Toulousegås

Gjessene våre er morsomme og livlige, men kan ikke fly. De vralter omkring og elsker vann! Vi har for tiden to Smålensgjess og to Toulousegjess. Det er to hunner og to hanner som lever sammen. De er kloke og rolige, men er ikke glade i å bli klappet på. Kanskje du ser dem ute i dammen, der de vasker seg eller stikker hodet under vann for å spise?

Påfugler

Påfugler

Indisk påfugl

Hannpåfuglen vår heter Aladdin og er født i 2019. Har du sett ham når har slår ut de flotte halefjærene sine? Om vinteren mister han halefjærene, men de vokser ut igjen på våren når han skal gjøre seg fin for hønene sine. Vi har flere påfuglhøner som er en del av flokken hans. Kanskje blir det påfuglkyllinger også! Vet du at påfugler spiser mark og insekter i tillegg til hønsefôr?

Bildegalleri over dyrene i Husdyrparken

Geiter

Geiter

Norsk melkegeit

Geiteflokken vår er en herlig gjeng med geiter i ulike farger og avtegnigner, men alle er av rasen Norsk Melkegeit. Vi har en bukk som heter Edvin. Alle geitene våre har navn, bare spør en av våre dyrepassere hvis du lurer på hva de heter. Geiter er sosiale, kole og morsomme dyr. De er veldig flinke til å klatre og balansere. Visste du at du kan bli med på gjeting av geiteflokken vår ute i parken?

Perlehøns

Perlehøns

Afrikansk hjelmperlehøns

Perlehøns er sorte med hvite prikker og lager mye lyd når de oppdager en fare. De kakler høyt for å varsle de andre, men er ellers rolige og snille fugler. Ingen fugler liker å bli klappet på, men de kan sees på nært hold. 

Hester

Hester

Ulike raser hester og ponnier

Vi har 30-35 hester og ponnier i alle størrelser og fasonger. I Husdyrparken har vi ponnier som ofte går helt løse sammen med de andre husdyrene. De er sosiale og rolige, men husk at du aldri skal gå bak en hest, eller gå bort til den om den virker avvisende. Barn kan ri på ponnier i runderidningen. Ponniene som brukes her er hovedsakelig shetlandsponnier, som er den minste ponnirasen. De er rolige og robuste og tåler norsk vinter godt. Shetlandsponniene har vært en viktig del av EKTs historie, og har vært på Ekeberg i Thorsonfamiliens eie siden 1928. 

Kalver

I sommerhalvåret har vi to kalver hos oss. For at det skal være trygt å ha dem løse sammen med de andre dyrene på EKT blir kalvene våre hvert år byttet ut med nye. Kalvene kommer fra en melkebonde. For øyeblikket har vi to kalver av rasen Telemarkskyr. Disse fikk navnene Stratos og Milkshake etter en navnekonkurranse i husdyrparken, og ble født i slutten av april. Kalvene våre er i likhet med de andre dyrene tamme, men de kan leke ganske voldsomt så det er viktig å lese kroppsspråket deres.

Sauer

Saueflokken vår består av omtrent 10 sauer av rasen Gammalnorsk spælsau. Grunnen til at rasen kalles spælsau er at spæl betyr ”hale”. Typisk for rasen er at de har kort hale. På grunn av den tykke ulla kan sauene være ute på tunet hver dag hele året. To ganger i året arrangerer vi saueklipping, noe som er veldig populært for både barn og voksne. Sauene våre er veldig glade i kos, og ekstremt flinke til å stjele matpakker fra barnevogner.

Geiter

Vi har rasen Norsk melkegeit. Geitene er drøvtyggere og spiser hovedsakelig gress, blader, kvister og røtter. Geitene er utrolig lekne og glade i å klatre. Om våren får vi geitekillinger som løper rundt og leker med både mennesker og hverandre. Den største geitebukken vår heter King. Han har store horn, men er snill og god. Geitene våre har sin egen innhegning om sommeren, men om vinteren går de løst på tunet.

Griser

EKT har fire griser som heter Vera, Bjarte, Bob og Champis. De tre første av av rasen Kanadisk minigris, mens Champis er en nordisk minigris. I motsetning til mange andre griser, er ikke grisene vi har på EKT rosa, men svarte og grå. Griser er generelt veldig avslappede dyr som fortrekker å bruke dagene på å spise og sove. Grisene våre er veldig glad i kos og velter seg gjerne over på ryggen for å bli klødd på magen.

Kaniner

Kaninene våre bor i kaninhuset inne på tunet og i en egen boks inne i gamlestallen. Det er lov for barn å gå inn til kaninene for å hilse på, men det er ikke alle kaninene som er like tamme. Vi har to typer kaniner; Belgisk harekanin og blandingskaniner. Kaninene er etterkommere av den europeiske villkaninen. Kaniner spise hovedsakelig blader, grønnsaker og grønt, og blir veldig glade om barn plukker gress til dem.

Hester

De fleste hestene våre tilhører rideskolen og brukes til ridekurs for barn i ukedagene. Vi har rundt 30 hester, i alle mulige størrelser og fasonger. Du kan lese mer om rideskolehestene våre under ”Rideskole”. Barn som besøker husdyrparken kan prøve å ri på ponnier i runderidningen. Ponniene som brukes her er hovedsakelig shetlandsponnier, som er den minste ponnirasen. Shetlandsponniene har vært en viktig del av EKTs historie, og har blitt brukt i rideskolen siden 1928. Vi har også noen ponnier som går løse på tunet. Disse er sosiale og rolige, men husk at du aldri skal gå bak en hest, for da kan den bli skremt.

Høns

Velkommen inn i hønsehuset! Det ligger ved siden av traktorbanen, og ble nyetablert i 2022 med støtte fra Oslo kommunes støtteordning for Urbant landbruk. Her kan du hilse på alle hønsene våre. Alle hønsene går fritt inn og ut av hønsehuset til enhver tid. Vi holder døren lukket så større dyr ikke skal komme seg inn og spise av hønsefôret, og hønsene har sin egen hønseluke ut til tunet. Vi har for tiden ulike raser: Jærhøns, Islandshøns og Brun italiener. På våren ruger vi frem kyllinger i rugemaskin, en morsom aktivitet som man kan delta på over flere uker.

Indisk påfugl

Vår nye påfuglhann kom våren 2022 og fikk navnet Aladdin etter en navnekonkurranse i hhusdyrparken. Han har lange fargerike fjær som han slår ut i vifte for å imponere damene. Om høsten mister påfuglen halefjærene sine naturlig, så hvis du vil ha bilde av fjærene når de er utslått må du komme om sommeren. Fjærene vokser ut igjen om våren. Påfuglene lever veldig lenge og kan bli opptil 30 år gamle. Aladdin og de syv påfuglhønene får gå fritt rundt på området, og tar seg ofte en tur ut i parken utenfor gjerdene.

Svømmefugler

På området har EKT en egen andedam som huser flere ulike svømmefugler. For tiden har vi Smålensgjess, Pekingand og  Stokkand,. De fleste svømmefuglene våre er ganske tamme og vant til mennesker, men er ikke noe glade i kos. Tamfuglene er ikke særlig flyvedyktige og holder seg hos oss. Stokkendene er ville og kommer og går som de vil.