Dyrene i Husdyrparken

Kalver

Kalver

Telemarksku

I sommerhalvåret har vi to kalver hos oss. For at det skal være trygt å ha dem løse sammen med de andre dyrene på EKT blir kalvene våre hvert år byttet ut med nye. Kalvene våre er i likhet med de andre dyrene tamme, men de kan leke ganske voldsomt så det er viktig å lese kroppsspråket deres. For øyeblikket har vi to kalver av rasen Telemarkskyr. Den er en av Norges eldste raser. Telemarksfeet ble definert som egen rase i 1856 og fikk høy anseelse som melkekyr på slutten av 1800-tallet og langt utover på 1900-tallet. Både kuer og okser har horn. Klikk på bildet for å lese mer om de søte kalvene våre.

Griser

Griser

Canadisk og Nordisk minigris

Grisene våre heter Bjarte, Bob og Champis. Bjarte og Bob er Kanadisk minigris, mens Champis er en nordisk minigris. De er veldig kloke og renslige dyr med mange lyder som betyr ulike ting. De bruker lyder til å snakke sammen og til å fortelle oss mennesker hva de vil. Griser liker å sove mykt og varmt. De har en egen grisebinge der de graver seg ned i ren halm og myke tepper. Om dagen rusler de rundt og leter etter mat, graver i jorda med nesen og sover middagslur. Griser er generelt veldig rolige dyr som fortrekker å bruke dagene på å spise og sove. Grisene våre er veldig glad i kos og velter seg gjerne over på ryggen for å bli klødd på magen.

Ender

Ender

Pekingand

Pekingendene våre er en fin flokk hvite ender med oransje nebb og svømmeføtter. De er snille, rolige og vant til mennesker, men de er ikke glade i å bli klappet på. Ender er alltid på farten etter vann eller noe å småspise fra bakken. Pekingender sies å være inspirasjonen til Walt Disney da han tegnet Donald Duck. De elsker å svømme i dammen eller i det lille bassenget. 

Høns

Høns

Brun og hvit italiener, Jærhøns, Islands høns og Paduan høns

Velkommen inn i hønsehuset! Det ligger ved siden av traktorbanen, og ble etablert i 2022 med støtte fra Oslo kommunes støtteordning for Urbant landbruk. Her kan du hilse på alle hønsene våre. Hønsene går fritt inn og ut av hønsehuset gjennom en egen hønseluke. Vi holder døren lukket så større dyr ikke skal komme seg inn og spise av hønsefôret, og om natten stenger vi for reven. Vi har for tiden ulike raser som Jærhøns, Islandshøns, Brun italiener og Paduan. I hønsehuset har de har alt de trenger av mat, vann, skjellsand, rugekasser, vaglepinner og ly for natten. Om dagen er de ute og leter etter mat, spankulerer rundt eller hviler. Har du sett høns ta sandbad? Da renser de fjærene sine og gnir seg ned i tørr, fin jord eller sand. Vet du hvor mange egg en høne kan legge på en dag?

Kaniner

Kaniner

Belgisk harekanin

I Husdyrparken har vi kaninbur både ute og inne. Begge er store nok til at kaninene kan øve på å løpe fort og ha gjemmesteder. Kaniner liker å grave seg ned eller sove og hvile i små huler. Da føler de seg trygge. Kaninene våre er stort sett sosiale og trygge på folk, men vær alltid rolig og sett deg ned når du skal hilse på kaniner. Du skal aldri løfte på en kanin, men se om den vil hoppe opp i fanget ditt når du sitter ned. Det er lov for barn å gå inn og hilse på, men det er ikke alle kaninene som er like tamme. Kaninrasen vår heter Belgisk harekanin. Kaninene er etterkommere av den europeiske villkaninen. Kaniner spiser hovedsakelig blader, grønnsaker og grønt.

Sauer

Sauer

Gammalnorsk spælsau

Saueflokken vår består av omtrent 10-20 sauer av rasen Gammalnorsk spælsau, avhenging av når på året vi teller dem. Lammene kommer på våren, en gang på høsten sendes noen av dyrene til slakt og blir kjøtt og middagmat til mennesker. Sauene er store og fulle av tykk, brun ull. Vi klipper sauene to ganger om året. Da arrangerer vi saueklipping, noe som er veldig populært for både barn og voksne. Grunnen til at rasen kalles spælsau er at spæl betyr ”hale”. Typisk for rasen er at de har kort hale og både han- og hundyr har horn. På grunn av den tykke ulla kan sauene være ute hele året. Sauene våre er veldig glade i kos, og ekstremt flinke til å stjele matpakker fra barnevogner.

Gjess

Gjess

Smålensgås og Toulousegås

Gjessene våre er morsomme og livlige, men kan ikke fly. De vralter omkring og elsker vann! Vi har for tiden Smålensgjess og Toulousegjess. Det er hunner og hanner som lever sammen. De er snille, rolige og vant til mennesker, men ikke glade i å bli klappet på. Kanskje du ser dem ute i dammen, der de vasker seg eller stikker hodet under vann for å spise? Tamfuglene er ikke særlig flyvedyktige og holder seg hos oss. Stokkendene er ville og kommer og går som de vil.

Påfugler

Påfugler

Indisk påfugl

Hannpåfuglen vår heter Aladdin og er født i 2019. Har du sett ham når har slår ut de flotte halefjærene sine? Om høsten mister påfuglen halefjærene naturlig (myter), så hvis du vil ha bilde av halen når den er utslått må du komme om sommeren. Fjærene vokser ut igjen om våren når han skal gjøre seg fin og imponere hønene. Vi har flere påfuglhøner som er en del av flokken hans. Vet du at påfugler spiser mark og insekter i tillegg til hønsefôr? Påfugler kan leve lenge og bli opptil 30 år gamle. Aladdin og påfuglhønene får gå fritt rundt på området, og tar seg ofte en tur ut i parken når det er varmt. Påfugler kan ikke fly, men kan flakse opp på hustak og i trær.

Bildegalleri over dyrene i Husdyrparken

Geiter

Geiter

Norsk melkegeit

Geiteflokken vår er en herlig gjeng med geiter i ulike farger og avtegnigner, men alle er av rasen Norsk Melkegeit. Om sommeren har vi en bukk som blir faren til killingene som fødes hvert år rett etter jul. Alle geitene våre har navn, bare spør en av våre dyrepassere hvis du lurer på hva de heter. Geiter er sosiale, kloke og morsomme dyr. De er lekne og flinke til å klatre og balansere. Visste du at du kan bli med på gjeting av geiteflokken vår ute i parken? Geitene er drøvtyggere og spiser hovedsakelig gress, blader, kvister og røtter. Geitene har sin egen innhegning om sommeren,  men de går også ut i parken og spiser grønt hver dag. Vi bruker et digitalt gjerdesystem (NoFence). Om vinteren går de løse på tunet.

Perlehøns

Perlehøns

Afrikansk hjelmperlehøns

Perlehøns er sorte med hvite prikker og lager mye lyd når de oppdager en fare. De kakler høyt for å varsle de andre, men er ellers rolige og snille fugler. Ingen fugler liker å bli klappet på, men de kan sees på nært hold. 

Hester

Hester

Ulike raser hester og ponnier

Vi har 30-35 hester og ponnier i alle størrelser og farger. I Husdyrparken har vi ponnier som ofte går helt løse sammen med de andre husdyrene. De er sosiale og rolige, men husk at du aldri skal gå bak en hest, eller gå bort til den om den virker avvisende. Barn kan ri på ponnier i runderidningen året rundt. Ponniene som brukes er hovedsakelig shetlandsponnier, som er en liten ponnirase. De er rolige og robuste og tåler norsk vinter godt. Shetlandsponniene har vært en viktig del av EKTs historie, og har vært på Ekeberg i Thorsonfamiliens eie siden 1928. De fleste hestene våre tilhører rideskolen og brukes til ridekurs for barn og unge.