Telemarksfe

Vi har søte kalver som ble født i begynneslen av mai 2024.

Se film av kalveneSe alle dyrene i Husdyrparken
Telemarksku

Bli kjent med kalvene våre

Hei, vi er to små kalver som du kan hilse på i Husdyrparken. Vi er nysgjerrige og stort sett rolige. Av og til liker vi å hoppe og sprette litt, for å få ut litt energi. Vi liker og bli klødd, kanskje du finner et sted vi liker å bli klødd?

Kalvene våre er født i mai 2024. De heter Ludvig og Lykke. Lykke er en blanding av Sidet Trønderfe og Telemarksku. Begge rasene er gamle, norske kuraser.

De er inne om natten, men går løse om dagen og trives med å ferdes fritt på området blandt besøkende og de andre husdyrene i Husdyrparken.

Visste du at både ku og okse av Telemarksfe har horn?

Om rasen

Telemarksfe er en husdyrrase av storfe. Den er Norges eldste storferase, og har vært sett på som et nasjonalsymbol.

Lenge var telemarksfeet også den mest utbredte storferasen i Norge, og ble særlig holdt i fjell- og dalbygder på Østlandet, Voss og indre Hardanger.

Beskrivelse

Telemarksfe er rødsidet eller brandet, hvit rygg og dropler i overgang mellom hvit og annen farge. Rasen har relativt lange, vidstilte horn og er en typisk melkerase. Melkemengden er 4000–4500 kilogram per år. Levende vekt bør ikke overskride 500 kilogram.

Historikk

Første gang telemarksfeet ble utstilt som egen rase var i 1856 i Kviteseid, Telemark, basert på statsagronomJohan Lindeqvists definisjon at denne rasen var den best egnede for dal- og fjellbygder i Norge. På det tidspunktet var rasen en blanding av lokalt fe influert av ayrshirefeet. Telemarksfeet fikk en egen avlsorganisasjon fra 1921, Landslaget for telemarksfe.

Dagens situasjon

Rasen har 387 avlskyr (2019) registrert i Kuregisteret, Norsk Genressurssenters database over norske truede raser. Over halvparten av disse holdes nå i ammekubesetninger. Det er frosset ned både sæd og embryo for langtidslagring, og i samarbeid med GENO velges to til tre okser til avlsokser for kunstig befruktning hvert år. Innavlen i rasen er på cirka tolv prosent, derfor har rasen status som truet. Det arbeides for å få flere til å drive avl på rasen. Ansvarlig avlsorganisasjon er Landslaget for telemarksfe. Det gis produksjonstilskudd for hold av rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Antall avskyr i Norge (2019)

Maksvekt på en Telemarksku

Liter melk pr år pr ku